7 семестр
Біологічно активні речовини в харчових технологіях
Облік і звітність у галузі
...
Інтенсифікація технологічних процесів
Інноваційні технології в галузі
8 семестр
Промислова санітарія
Основи фізіології та гігієни харчування
Навчальна практика з вирішення виробничих ситуацій
Ведення технологічних процесів галузі
Економіка, організація та планування виробництва
Для кожного підприємства необхідна наявність певних ресурсів, щоб воно могло здійснювати відповідну діяльність з виробництва продукції чи надання послуг. До таких ресурсів відносяться матеріальні, трудові, фінансові та інформаційні.
Матеріальні ресурси – це сировина, матеріали, паливо і т.д. (з чого виготовляється продукція), а також обладнання, на якому ця продукція буде виготовлятись. Трудові ресурси - це персонал або люди, які виконують необхідну роботу. Хоча зараз багато виробництв не лише механізовані, а й автоматизовані, без участі людини обійтися досить складно. Фінансові ресурси - це кошти, за які купується сировина, матеріали, обладнання, виплачується заробітна плата персоналу. Інформаційні ресурси - це інформація про конкурентів (яку продукцію випускають, в якому асортименті), про споживачів (що хоче купувати споживач, в якій упаковці, якої ваги і т.д.), про ринок збуту тої чи іншої продукції.
Економіка підприємства вивчає як визначити необхідну кількість тих чи інших ресурсів та зрозуміти, чи ефективно вони використовуються.
Для того, щоб розпочати будь-яке виробництво, необхідно поєднати трудові ресурси, тобто працівників підприємства, з матеріальним ресурсами, тобто обладнанням, сировиною, матеріалами таким чином, щоб діяльність підприємства була найрезультативнішою. Тобто, прибутковість роботи підприємства, його конкурентоспроможність та майбутній розвиток залежить від того, наскільки раціонально (ефективно) організовано виробництво.
Планування виробництва безпосередньо пов’язано з такими поняттями як попит та пропозиція. Попит – це те, що споживач хоче купити на ринку. Пропозиція – це те, що виробники тих чи інших товарів пропонують для продажу. Ідеальний варіант – коли попит дорівнює пропозиції, однак досягти його достатньо складно. Отже, головна мета планування виробництва на підприємстві – виготовити таку кількість продукції, яку готовий купити споживач.
Презентація для перегляду
Економіка, організація та управління виробництвом
Для кожного підприємства необхідна наявність певних ресурсів, щоб воно могло здійснювати відповідну діяльність з виробництва продукції чи надання послуг. До таких ресурсів відносяться матеріальні, трудові, фінансові та інформаційні.
Матеріальні ресурси – це сировина, матеріали, паливо і т.д. (з чого виготовляється продукція), а також обладнання, на якому ця продукція буде виготовлятись. Трудові ресурси - це персонал або люди, які виконують необхідну роботу. Хоча зараз багато виробництв не лише механізовані, а й автоматизовані, без участі людини обійтися досить складно. Фінансові ресурси - це кошти, за які купується сировина, матеріали, обладнання, виплачується заробітна плата персоналу. Інформаційні ресурси - це інформація про конкурентів (яку продукцію випускають, в якому асортименті), про споживачів (що хоче купувати споживач, в якій упаковці, якої ваги і т.д.), про ринок збуту тої чи іншої продукції.
Економіка підприємства вивчає як визначити необхідну кількість тих чи інших ресурсів та зрозуміти, чи ефективно вони використовуються.
Для того, щоб розпочати будь-яке виробництво, необхідно поєднати трудові ресурси, тобто працівників підприємства, з матеріальним ресурсами, тобто обладнанням, сировиною, матеріалами таким чином, щоб діяльність підприємства була найрезультативнішою. Тобто, прибутковість роботи підприємства, його конкурентоспроможність та майбутній розвиток залежить від того, наскільки раціонально (ефективно) організовано виробництво.
Управління – невід’ємна частина існування підприємства. Персонал підприємства можна умовно розділити на дві частини: працівників, які підпорядковують собі інших, тобто керують ними, вимагають виконувати певні завдання, рухатись в певному напрямку, організовують їх роботу в цілому, та підлеглих, які є безпосередніми виконавцями тої чи іншої роботи. Від того, наскільки чітко і зрозуміло пояснить керівник підлеглому, що той має робити, мотивує його і проконтролює виконання завдання, залежить результат роботи підприємства в цілому. Загальновідомим є факт, що причиною банкрутства більшості підприємств є саме неефективне управління.
Презентація для перегляду
Автоматизація виробничих процесів
...
Автоматизація харчових процесів
...
Основи метрології, стандартизація та сертифікація продукції
Основи метрології та управління якістю продукції